Osvěž svůj styl – podívej se na novinky! Sleva 30 % na vybrané růžové produkty 25% sleva na KAŽDÝ druhý levnější produkt s kódem: LELOSI25

PINK OCTOBER: Srdečná podpora v boji proti rakovině prsu

V duchu solidarity a osvěty v boji proti rakovině prsu zahájila v říjnu 2023 LELOSI, renomovaná oděvní značka v celé Evropě, speciální kampaň v rámci projektu PINK OCTOBER. Závazek věnovat část výtěžku z prodeje růžových výrobků organizaci Europa Donna Slovenia se stal skutečností.

Osvěta a podpora

Společnost LELOSI vyjádřila svůj závazek k osvětě o rakovině prsu prostřednictvím projektu PINK OCTOBER. Nejenže jsme vytvořili speciální nabídku s kódem PINK30 - slevy na růžové výrobky, ale také jsme se zavázali věnovat část výtěžku Europa Donna Slovenia, slovinskému sdružení pro boj proti rakovině prsu, nezávislé, neziskové občanské organizaci.

Na konci roku 2023 jsme věnovali 5 000 eur organizaci Europa Donna Slovenia. Toto gesto potvrdilo naši oddanost společensky odpovědným projektům.

Matej Slapnik, ředitel společnosti UVECTO d.o.o., která stojí za značkou LELOSI, při této příležitosti řekl: „V LELOSI věříme v sílu solidarity a společenské odpovědnosti. Náš závazek se netýká pouze módy, ale také humanitárních cílů. Každý nákup růžového výrobku byl nejen vyjádřením stylu, ale také podpory v boji proti rakovině prsu. Chceme, aby naši zákazníci pocítili význam komunity, která jednotně mění svět a stojí při těch, kteří potřebují naši pomoc.“

LELOSI je mnohem víc než jen značka oblečení; je to symbol solidarity, odpovědnosti a upřímné oddanosti. Náš dar a projekt PINK OCTOBER jsou příkladem toho, jak se módní průmysl může stát hybnou silou dobra ve společnosti. Náš závazek neskončil s říjnem ani s koncem roku 2023, ale pokračuje i v novém roce. Věříme, že i malá gesta a uvědomění si důležitosti podpory, mohou mít velký význam. V roce 2024 se budeme i nadále nadšeně a aktivně zapojovat do různých projektů, které budou nejen odrážet naši značku, ale budou mít i charitativní nádech.

Rakovina prsu ve Slovinsku a prevence

Informovanost o rakovině prsu je v boji proti tomuto onemocnění klíčová. Europa Donna Slovinsko uvádí, že rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen ve Slovinsku. „Každý pátý nový případ rakoviny u žen je rakovina prsu. Rakovina prsu není výhradně ženským onemocněním, protože jí trpí také jedno až dvě procenta mužů. Podle slovinského onkologického registru bylo v roce 2019 diagnostikováno 1 583 osob s rakovinou prsu, z toho 1 568 žen a 15 mužů. V tomto roce zemřelo na rakovinu prsu 433 žen a deset mužů.“

Dále uvádějí, že míra přežití se v jednotlivých regionech, nemocnicích a zemích liší, ale v průběhu času se zvyšuje, a to především díky účinnějšímu odhalování a léčbě. Organizovaný národní screeningový program DORA jistě přispěl k odhalení menších změn, které jsou pro úspěšnou léčbu klíčové.

Preventivní opatření pro rakovinu prsu zahrnují následující faktory:

Samovyšetření prsou

Pro včasné odhalení rakoviny prsu je zásadní znát obvyklý vzhled svých prsou. Měsíční samovyšetření nám umožní rychle si všimnout jakýchkoli změn, jako je tvrdost, výtok, změny velikosti a tvaru prsu a další abnormality, které by mohly znamenat rakovinu prsu.

Pravidelné lékařské prohlídky

Pravidelné kontroly u lékaře jsou důležité pro včasné odhalení jakýchkoli problémů.

Účast ve screeningovém programu DORA

Pro včasné odhalení rakoviny prsu je důležité, aby se ženy účastnily národního screeningového programu DORA. Program zve ženy ve věku 50 až 69 let na screeningovou mamografii každé dva roky.

Informovanost o genetických a negenetických faktorech

Povědomí o genetických a negenetických faktorech hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny prsu. Pochopení těchto faktorů umožňuje včasnou identifikaci rizik a přijetí preventivních opatření k udržení zdraví prsu.

Zdravý životní styl

Udržování zdravé hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava mohou snížit riziko vzniku rakoviny prsu.

Vzdělávání a informovanost

Pravidelné získávání informací o rakovině prsu a zvyšování povědomí o důležitosti včasného záchytu.

Zdůrazňujeme, že žádné preventivní opatření nezaručuje úplnou ochranu, ale kombinované provádění těchto přístupů může snížit riziko vzniku rakoviny prsu. Doporučujeme také konzultaci s vybraným lékařem ohledně individuálních potřeb a rizik.

Připravila: Nikolina Koljanin